29 september 2016 5 comments

Cultuur in Kenia

Cultuur in Kenia
Hallo allemaal zoals jullie misschien al gehoord hadden, gaan wij met een hele groep naar Kenia in november. Dit is natuurlijk super gaaf en we hebben er allemaal heel veel zin in!

Wij hebben als opdracht om het thuisfront (vrienden/familie) of iedereen die het gewoon leuk vindt om ons te volgen, een beetje op de hoogte te houden van onze voorbereidingen en alle andere dingen die met deze gave reis te maken hebben.

Dit moeten wij allemaal in de vorm van vloggen of bloggen doen. Dus hierbij een blog over de verschillende culturen in Kenia.

Begroeten en omgang
Als je iemand begroet doe je dat met de rechterhand. Dat geldt ook als je iemand iets aanreikt. Ook eten doe je met de rechterhand. De linkerhand gebruik je op het toilet. Het is niet gebruikelijk dat mannen en vrouwen in het openbaar intiem met elkaar omgaan.

Tijdsbegrip in Kenia
Voor Kenianen kent de tijd een ander ritme dan voor ons. In het Kiswahili begint men te tellen vanaf het moment dat het licht (zes uur ’s morgens) en donker (zes uur ’s avonds) wordt. Zeven uur ’s ochtends wordt volgens deze telling saa moja en zeven uur ’s avonds saa moja usiku genoemd.

Betalen in Kenia
Je betaalt in Kenia met Keniaanse shilling (Ksh of KES). Er zijn briefjes van 10, 20, 50, 100, 200, 500 en 1000 shilling te halen. Voor één euro ontvang je 108 Ksh. Op het vliegveld van Nairobi kun je euro’s en dollars wisselen en er zijn pinautomaten. Ook op andere plaatsen in Kenia kun je pinnen. Dus dat is wel fijn als wij souvenirtjes willen kopen.

Bedelen
Je zult ze in de grote steden ongetwijfeld tegen komen. Ze vragen om geld, zeep of pennen. Enkele bedelaars noemen meteen het bedrag dat van je verlangd wordt. Als kinderen op deze manier veel geld binnenbrengen, sturen hun ouders ze niet meer naar school. Shoestring dit is een reisorganisatie, houdt er de regel op na kinderen nooit geld te geven, hooguit fruit of iets anders te eten maar geen snoep! Het is geaccepteerd om aan oude of invalide mensen geld te geven. De werkelijkheid achter elke bedelaar is heel verschillend, sommigen bedelen voor eten, maar de meesten worden gedwongen om op deze manier hun plekje in een huis te betalen. Daarnaast zijn in de steden steeds meer verslaafden aan alcohol en drugs. Het beste kun je geld geven aan een instelling, in Nederland of ter plaatse, zoals Girls Empowerment Foundation.

Muziek
Dans en muziek speelt ook een hele belangrijke rol in de Keniaanse cultuur. Er worden van veel verschillende dingen muziek instrumenten gemaakt bijvoorbeeld uit hout, dierlijke producten, kalebassen of kokosnoten.

Mensen dansen in Kenia veel als teken van vreugde of verdriet, ook word er veel gedanst om de kwade geesten te verjagen of voor het bestrijden van kwade ziektes. Met zang, dans, en traditionele muziekinstrumenten, wordt geprobeerd de goden tevreden te houden om zo een rijke jacht- of oorlogsbuit binnen te halen. Het was in het verleden dan ook zo dat als de jacht mislukte dit een teken van de kracht van de goden.

Ik hoop dat ik jullie zo een beetje heb geïnformeerd over hoe de cultuur is in Kenia!

Wij zouden het ook wel heel erg leuk vinden als jullie ons blijven volgen in Kenia zelf.

Door Jana Kuiper


Comments

 • Gerda Spaan 30 september 2016

  Goede voorbereiding.
  We kijken met belangstelling uit naar de verdere verslagen

  reply
 • Brigitte 14 oktober 2016

  Top!! Zeer interessant en boeiend Jana! Ik ga jullie zeker volgen! Wij wensen jou en de andere leerlingen heel veel succes en plezier toe op deze fantastische reis! You go Girl! Groetjes van Sven & Brigitte xxx

  reply
 • Ellen vd wens 14 oktober 2016

  Super leuk Jana ik ga je zeker volgen. Heel veel plezier

  reply
 • BIFY 14 oktober 2016

  Gaaf om te lezen. Zijn heel benieuwd hoe je het daar gaat doen. ?

  reply
 • Marjo Waardijk 15 oktober 2016

  Gaaf hoor Jana wat je gaat doen! En leuk dat je een blog (moet) bijhouden. Ik ga je volgen! Veel succes met de voorbereiding.

  reply

Leave a Comment

© 2024 Girls Empowerment Foundation

logo

Girls Empowerment Foundation richt zich op het verbeteren van de ontwikkeling van meisjes in ontwikkelingslanden via onderwijs.

Back to top