10 november 2018 0 comments

Reis ISW leerlingen 2018

Van 23 t/m 30 oktober 2018 zijn we met 20 leerlingen uit de 3e klassen van ISW Hogeland naar Kenia afgereisd om onze projecten te bezoeken. Het was een intensieve, maar geweldige week!

In Nederland waren alle leerlingen en docenten al meerder malen bij elkaar gekomen om voorbereidingen te treffen, sporten en spelletjes te verzinnen en de benodigde materialen te verzamelen, een lesje Swahili te krijgen en kennis met elkaar te maken. Ook waren er een paar fanatieke leerlingen die allerlei sponsoracties deden.

En toen was het zover. Met z’n allen verzamelden we op Schiphol waar het grote incheck-ritueel van start ging. Maar alles verliep heel soepel en na een nachtvlucht kwamen we aan op Nairobi Airport, waar alle tassen nogmaals door de controle moesten en opnieuw ingecheckt. Dat was een hele happening want iedereen had 2x 23kg aan spullen bij zich! Maar mede door het tijdgebrek ging ook dat soepel en vlogen we door naar Mombasa, waar we opgewacht werden door Carola. Zij werkt een aantal maanden voor GEF in Kenia en heeft eigenlijk het hele programma van de week aan keniaanse kant geregeld. We werden verder vervoerd in 2 bussen en reden na nog een indrukwekkende overtocht met de pont bij Mombasa, naar Kwale.

Aangekomen bij onze lodges, snel spullen op de kamer, even lunchen en… meteen naar Henny’s Academy (HA) gelopen, waar de school volop in gang was. De ISW-ers gingen in groepjes in diverse klassen een les geven die ze van tevoren hadden voorbereid. De lessen gingen over Nederland en werden uiteraard in het Engels gegeven! Sommige lessen mondden uit in een gezellige boel, waarbij werd gezongen en/of spelletjes werden gedaan zoals een soort ‘zakdoekje leggen’. Daarna liepen we met z’n allen naar het weeshuis, Henny’s Childrens Home (HCH), waar we verder konden kennismaken met elkaar en gedanst en gezongen hebben. De kop was eraf, het ijs gebroken, de eerste keniaanse contacten gelegd!

Dag 2 was een ‘werkdag’! Een deel van de groep ging verven in Henny’s Academy, het andere deel ging het weeshuis van een lik verf voorzien. Een kleinigheidje: de regen kwam met bakken uit de lucht! Dus eerst maar begonnen met de binnenkant. Op school moest het plafond van de dining hall geverfd worden… dat viel wel een beetje tegen want de verf werd nogal geabsorbeerd, waardoor het veel tijd (én verf!) kostte. Gelukkig kregen ze als beloning een bord rijst met wat koolsla als lunch…… dat was voor sommigen even wennen!
In het weeshuis ging het verven iets voorspoediger en al snel kleurde Henny’s Childrens Home mooi blauw! En er was tijd om het lokaal te verven waar de meiden bijles hebben, en de keuken kon ook nog geverfd worden! Tussendoor natuurlijk wel even zingen en dansen… Moe maar voldaan weer terug naar onze lodge.

   

Op de derde dag hadden we een snorkelsafari bij Wasini Island gepland… dus vol goede moed gingen we met een grote bus naar de kust. Daar aangekomen kwam er weer een tropische regenbui uit de lucht vallen, dus besloten we om nog even te wachten en wat te drinken even verderop. Toen het wat zachter regende zijn we met z’n allen de boot opgestapt en voeren we een stukje de zee op om richting de snorkelplek te varen en dolfijnen te spotten. Maar de golven werden zo hoog, dat we besloten terug te varen en op een andere, veilige plek te gaan snorkelen. Ook weer meegemaakt: snorkelen in de regen! En… uiteindelijk nog een heel aantal dolfijnen gezien, geweldig! De regen maakte niet meer uit, iedereen was toch nat en zo hebben we er toch nog een superleuke dag van gemaakt met z’n allen! En sommigen hebben hun weerstand tegen vis overwonnen, want stoer werden de bordjes met een verse, hele vis opgegeten! En ze vonden het nog lekker ook!

Op dag 4 liepen we naar Henny’s Academy, waar in de vers geverfde dining hall een feestje werd gevierd. Het was namelijk de laatste schooldag vóór de grote vakantie. Bovendien werden de kinderen die van groep 2 naar groep 3 gingen, de ‘graduates’, uitgebreid in het zonnetje gezet, dus voerden alle klassen een dansje, liedje of gedichtje op!
Daarna een voor ons belangrijke gebeurtenis: we hebben een nieuwe speeltuin aangelegd bij HA, die we “Beasy’s playground” hebben genoemd, ter nagedachtenis aan onze keniaanse steun en toeverlaat die 2 jaar geleden tijdens de ISW reis plotseling overleed. De speeltuin werd nu officieel geopend door de ouders van Beasy, die daarmee helemaal blij en vereerd waren. Daarna waren alle kinderen uitzinnig van blijdschap aan het spelen in de nieuwe speeltuin. En ’s middags hadden de ISW-ers ook nog heel wat sportactiviteiten in petto, die door alle kinderen fanatiek gedaan werden! Het zonnetje was er gelukkig ook weer!

 

Zaterdag stond in het teken van het Henny’s Academy Festival, een open dag om de school te promoten. Dat is zeker gelukt, want wat was het een feestelijke boel  met wederom spelletjes die de ISW-ers hadden bedacht, zoals ezeltje prik, ballonnen kapottrappen, een ‘survival-parcours, een zeep-helling en diverse balspelletjes, Verder werden gezichten geschminkt, maar ook stond er zelfs een springkussen, waren er diverse hapjes en drankjes en natuurlijk was er de populaire speeltuin. Er werd de hele dag swingende, keniaanse muziek gedraaid,  maar Edwin kon het niet laten om ook nog even een paar hollandse liedjes door de boxen te laten knallen, dus zaten we even later te roeien op ‘woonboot’ en liepen we polonaise op Wolter Kroes!! Kortom een geslaagde (en gelukkig ook weer zonnige!) dag met veel lachende gezichten!
’s Avonds hadden we in het restaurant van onze lodge een heuse pubquiz waar iedereen lekker fanatiek aan meedeed, leuk!

 

Zondag was het kerkdag… dus liepen wij allemaal netjes gekleed mee met de meiden naar de kerk in het dorp. De preek was best lang en ging o.a. over trouw aan je man/vrouw. Gelukkig bracht het lied wat onze weesmeiden ten gehore brachten een mooie afwisseling. Na de kerk liepen we gezamenlijk weer terug naar HCH waar we lekker hebben gespeeld en gedanst met elkaar. ’s Middags gingen we lopen naar het ‘olifanten-uitzichtpunt’. Hoewel we (helaas) geen olifant gezien hebben, was het wel een geweldige ervaring want hand in hand met de meiden een uur wandelen door het keniaanse landschap, langs ‘dorpjes’ met huizen van koeienpoep is ook een belevenis! En dan het uitzicht!! Dus heerlijk relaxed genieten met elkaar.

 

En toen was het alweer maandag en stond er een stranddag met alle meiden op het programma! Allemaal in bussen en luid zingend naar de kust gereden, waar eerst een danswedstrijd werd gehouden. Wat een fanatisme weer…! En grote hilariteit wanneer een paar ISW-boys zich ook van hun beste kant laten zien op de dansvloer!
Na een heerlijke lunch gingen we dan eindelijk zwemmen in zee! Ook dat is een belevenis, als je je bedenkt dat onze meisjes eigenlijk maar 1x per jaar op het strand komen. Moe maar voldaan weer terug in de bus… en toen: het afscheid nemen van elkaar…. Dat viel niet helemaal mee, er werd veel geknuffeld en gehuild…

De laatste dag gingen we vroeg op pad voor een safari in Shimba Hills, een dichtbij gelegen National Park. In safaribusjes reden we door het mooie park en hebben o.a. een giraf, buffel, sabelantilopen, bavianen en impala’s gezien! Daarna onder begeleiding van een gewapende ranger een wandeling gemaakt naar een schitterende waterval. Heerlijk afgekoeld in het water, aan een liaan geslingerd, mooie foto’s gemaakt… en daarna een pittige klim om weer bij de busjes te komen!
Toen was het tijd om voor de laatste keer terug te gaan naar de lodge, de spullen te pakken en naar Mombasa Airport om weer huiswaarts te keren.

Het was een onvergetelijke, indrukwekkende en mooie week, met een hoop nieuwe ervaringen!

 


Leave a Comment

© 2024 Girls Empowerment Foundation

logo

Girls Empowerment Foundation richt zich op het verbeteren van de ontwikkeling van meisjes in ontwikkelingslanden via onderwijs.

Back to top